Muzeul Banatului Montan Reşiţa vă invită la vernisajul expoziţiei Paleotehnica. Maşini de calcul din colecţia Muzeului Banatului Montan, sâmbătă, 18 mai ora 16:00.

Expoziţia ilustrează istoria tehnicii de calcul, prin prezenţa unor maşini de calcul IBM produse în perioada interbelică şi a unor maşini de calcul personale (PC) din diferite generaţii. Istoria tehnicii de calcul începe cu războiul de ţesut al lui Joseph Marie Jacquard la începutul veacului al XIX-lea. Metoda lui Jacquard utiliza cartele din carton perforate într-un caroiaj de 8 găuri pe 26 de găuri. Tabulatorul mecanic realizat de Herman Hollerith pentru recensământul SUA din 1890 este cel care face ca sistemul binar să cucerească lumea. Înfiinţarea companiei Computing Tabulating Recording (CTR) în 1911 şi explozia folosirii maşinilor numerice şi alfanumerice în domenii din ce în ce mai diverse, fac din secolul XX- secolul vitezei.

Concomitent, expoziţia evidențiază legătura economică şi tehnică între compania americană IBM (International Business Machines), și compania românească UDR (Uzinele și Domeniile Reșița), cea mai importantă fabrică de oțel din România interbelică care a activat la Reşiţa. În 1929 UDR achiziţiona o staţie mecanografică de calcul Hollerith. Pe această staţie au fost realizate lucrările contabile, casieria, costurile activităţii uzinale. Staţia a fost preluată în 1962 de către Combinatul Siderurgic Reşiţa. Cele 15 maşini, produse între 1929 şi 1947 (tabulatoare, multiplyere, sortatoare, verificatoare şi perforatoare), au fost donate în anul 1988 muzeului judeţean, nefiind expuse până acum.

În 2024 se împlinesc 100 de ani de la botezarea companiei cu acest nume, International Bussines Machine, a fostei companii Computing Tabulating Recording (CTR), timp în care numele său a devenit sinonim cu tehnica de calcul.

La întregirea expoziţiei au contribuit mai mulţi colaboratori din oraş care au pus la dispoziţia muzeului informaţii, fotografii şi obiecte personale, fapt pentru care le mulţumim!