Arhiva afișe teatru & film

Afișul de film este o capsulă a timpului, este produs de marketing și produs artistic, deopotrivă. Este modalitatea de promovare a peliculei și  subsumează elementele esențiale ale acesteia, respectiv numele actorilor, al regizorului, al studioului.

Muzeul Banatului Montan, Reșița deține o colecție impresionantă de afișe de film, aproape 3.500, provenind din anii 1940-1990 ai secolului trecut precum și peste 200 de afișe de teatru, și s-a constituit ca urmare a donației colecționarului orăvițean Ioan Jifcovici.

Prin intermediul proiectului „Afișul la vedere!” Episodul 1 din seria „Colecții la vedere!” a Muzeului Banatului Montan Reșița, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, s-au digitizat 300 de afişe de film şi teatru. Se conturează  astfel  fresca fascinantă  a istoriei şi culturii cinematografice româneşti, începând cu anii de după cel de-al doilea război mondial și până în anii 1990, așa-zisa Epocă de Aur. Graficieni, artiști plastici, regizori, scenografi, costumieri, sunetişti sunt aduși în fața publicului prin intermediul  afişului unui film. Invizibili, cenzorii ideologici, rămân anonimi.

Colecția noastră are o importanță deosebită pentru istoria cinematografiei și a filmului în județul Caraș-Severin, prin intermediul afișelor putându-se realiza o cronologie a filmelor care au rulat și, practic, cultura cinematografică a populației. Drame, comedii, filme de acțiune ori de aventură, filme de artă și filme animate, producții ale studiourilor Romfilm, Mosfilm, Sovromfilm, Defa Berlin, Gruzia film, Lenfilm, Warner Bros., Gaumont, toate exprimă diversitatea abordării evenimentelor și a vieții, în general.

Vizualizare colecție afișe de film

Vizualizare colecție afișe de teatru