Joi, 3 octombrie, începând cu ora 16, Muzeul Banatului Montan Reșița invită publicul la vernisajul expoziţiei Bottlik şi contemporanii.
În luna octombrie a anului 2024 se împlinesc 50 de ani de la trecerea în nefiinţă a artistului Tiberiu Bottlik şi, concomitent, 140 de la naştere. În cadrul colecţiei de artă a Muzeului Banatului Montan se păstrează aproape 100 de lucrări semnate Tiberiu Bottlik, ulei pe pânză, schiţe, modelaje, basorelief în ghips, portrete, (peste 20) dar şi lucrări de ambient.
Muzeul Banatului Montan a valorificat în ultimii ani, cu diverse ocazii, operele lui Tiberiu Bottlik. Expoziţia Bottlik şi contemporanii conţine peste 30 de lucrări, atât ulei pe pânză cât şi grafică şi modelaj. Contemporanii nu sunt, de această dată, ceilalţi pictori, ci oamenii din portretele sale. Vizitatorul se întâlneşte, astfel, cu figuri de bătrâni, de muncitori, cu personaje feminine pictate cu gingăşie, dar şi cu pictorul însuşi. O lume veche de un secol, dar totuşi contemporană!
Născut în 16 octombrie 1884 în orașul Biserica Albă (Bela Crkva, Serbia de azi) într-o familie de mici nobili, urmează cursurile școlii primare și a liceului la Vârşeţ. A început la Budapesta cu Zsidmond Vajda, apoi s-a înscris în 1903 la Academia de Arte din Viena și în 1904 la Academia Regală din München. Între 1907 şi 1914 se află la Paris unde intră în contact cu cei mai cunoscuţi artişţi ai vremii, fiind influențat de lucrările lui Claude Monet și Pierre-Auguste Renoir, devenind, la rîndu-i, pictor impresionist.
După încheierea Primului Război Mondial, din 1919 până în 1922, a fost profesor de desen la Biserica Alba, apoi s-a mutat la școala secundară din Slavonski Brod. Din 1927 s-a stabilit la Bocşa, până la finalul vieţii.
După cel de-al doilea război mondial, în 1945, a fost nevoit să predea toate proprietăţile sale statului român, în schimbul unei pensii. A adunat în jurul său pictori din toată ţara.
A realizat portrete, lucrări compoziționale, peisaje industriale, grafică dar și pictură ecleziastică. Peisajele sunt vibrante, pline de culoare și reflexe delicate şi elegante. Portretele surprind plenitudinea personajului. Sculptura este un alt domeniu abordat de Bottlik. Cu accente majore pe tema industrială dar şi religioasă, sculptura lui Tiberiu Bottlik este înrudită artistic cu pictura sa. Sculpturile sale pot fi văzute pe strada principală din Bocşa dar şi pe pietrele funerare din cimitir. Două dintre cele care erau în curtea UCM Bocşa au fost preluate de către muzeul nostru în 2016. Lucrarea sa, Immaculata Concepție din biserica parohială din Bocşa, încă poate fi admirată.
Lucrările sale au fost expuse în mai multe rânduri la Salonul de Toamnă și la Salonul Independenților, precum și la Salonul Național de la Budapesta, unde a expus pentru prima dată în 1906, iar în 1911 a organizat o expoziție personală. Multe dintre lucrările sale sunt păstrate în Galeria Națională Maghiară, dar şi la Muzeul Naţional de Artă din Timişoara şi în diverse colecţii private din ţară şi din Europa.
Echipa de proiect:
Livia Magina – coordonatorul proiectului
Claudia Tudorescu, conservator
Alina Gheorghe, muzeograf
Dorina Covîză, gestionar