Miercuri, 25 octombrie 2023, ora 18 la MUZEUL BANATULUI MONTAN, Reșița va avea loc deschiderea FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL SABIN PAUTZA, ediția a X-a, Jubiliară, 80-60, Reșița, 25-29 octombrie 2023 sub motto-ul „Sabin PAUTZA și marea familie reșițeană”.

Cu această ocazie, va fi vernisată expoziţia „Cheia este sub preșul de la ușă” SIMULTAN 10. Expoziția își propune să contextualizeze activitatea de o viață a unei familii reșițene pentru care cultura și arta au funcționat nu numai ca o valută curentă ci și ca un mod de a întelege și consemna realitatea. Un mod de a viețui și supraviețui condițiilor politice, sociale, economice, profesionale, culturale, medicale, relaționale, în care subiectivitățile lor s-au definit, s-au împletit, au amprentat adânc personalitatea proprie și a celorlalți, dezvoltând legături emoționale și, mai ales, emoționante între membrii familiei, între familie și prieteni- Bogdan ALEXANDROV fiind unul dintre acei prieteni pentru totdeauna-, între familie și comunitatea în care au trăit. Datorită Ei- Geta COJOCARU- fiică, soție, mamă și bunică, delicată dar extrem de puternică, asumată, motivată, extrem de iubitoare, cea care a ținut ușa casei fără încuietoare, Iulian Vitalis COJOCARIU- tată și Ioana COJOCARIU-fiică, personalități artistice total diferite, bine definite, comunică simultan, creativ, conceptual între ele și cu privitorul, într-un dialog al generațiilor și viziunilor artistice. Familia restrânsă devine astfel, cu noblețe, parte a marii familii reșițene.

„Cheia este sub preșul de la ușă” despre asta ne vorbește: durere și sinceritate, dialoguri și tăceri, moarte și viață. O poveste frumoasă despre înțelegere, respect, toleranță, solidaritate, prietenie și iubire, conservată în culoare, fotografie și vers, transmisă de la o generație la alta, fără urmă de uitare. Pentru că Familia este pentru totdeauna.

Pictură:

Iulian Vitalis COJOCARIU (1939- 2013)

Bogdan ALEXANDROV, Bulgaria

Foto/ video Ioana COJOCARIU, Suedia

Lansare carte: Georgeta COJOCARU, PIELEA TĂCERII, ed. Castrum de Thymes, 2023

Moment muzical:

VillDia Cello

prof. Diana SILAGHI, Sabin Sebastian PASCU

Invitați special: dr. Ada D. CRUCEANU şi dr. Marian TRUȚULESCU

Bogdan ALEKSANDROV

Născut la 8 martie 1960 la Vidin, Bulgaria, este un artist vizual cu o activitate prolifică începută în anii ´90. Preocupat de experiențele sociale și psihologice ale vieții moderne, Bogdan ALEKSANDROV lucrează în cicluri, de cele mai multe ori începându-și procesul cu alegerea unei teme sau a unui concept unificator. Lucrările în acrilic sunt de mari dimensiuni, iar motivul acestei alegeri ține de convingerea că pictura afectează simultan mai multe niveluri de percepție; dacă ideea inițială se adresează intelectului, dimensiunea și limbajul vizual alese vor direcționa atenția privitorului către niveluri vizuale și comunicative. În lucrările sale mai recente, artistul folosește o tehnică numită „zgomot vizual” – descrisă ca o tranziție de la fizica materială la realitate metafizică. Doctor în arte, din anul 2000 până în prezent, cu unele întreruperi, este director al Galerei de Artă din Vidin. Cu expoziții în: Bulgaria, România, Anglia, Suedia, Ungaria, Țara Galilor, Italia etc., Bogdan ALEKSANDROV organizează și participă la proiecte multimedia în țara de origine și în străinătate.

Iulian Vitalis COJOCARIU (10. 01.1939 – 30.08.2013)) artist vizual, născut în comuna Vârciorova, Caraș-Severin, a trăit și lucrat la Reșița. Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România începând cu anul l972. Și-a început cariera ca ucenic al unui pictor de biserici, învățând de la acesta vechile tehnici de pictură murală, determinând și a consolidând interesul artistului pentru materie și culoare, acestea devenind, mai târziu, un mod de comunicare în sine, indiferent de tematica aleasă. Practica artistică a lui Iulian Vitalis COJOCARIU a fost înțeleasă de către acesta ca un spațiu experimental, al descoperirii și redefinirii, un act hibrid de cunoaștere și corelație cu mediul înconjurător.

Georgeta COJOCARU (02.11.1947 – 12.11.2021) născută în comuna Orodel, Dolj, absolventă a Universității din Timișoara, Facultatea de Litere, secția Filologie- Limba Română, a trăit și profesat la Reșița. Pe perioada studiilor colaborează cu revista de cultură Orizont, ca redactor. Geta COJOCARU- soție și mamă dedicată, sensibilă, extrem de puternică-, are o relație specială cu poezia, coala de hârtie devenindu-i confident tăcut și martor al trăirilor lăuntrice. Volumul “Pielea tăcerii” cu prefața semnată Ada D. CRUCEANU și posfața Vasile BOGDAN, constituie, prin grija fiicei, debutul postum al unei poete profunde, emoțională și emoționantă.

Ioana COJOCARIU

Născută în 18 septembrie 1977 la Reșița, Caraș-Severin, România, este o artistă vizuală de origine română stabilită la Malmö, Suedia. Este absolventă a Liceului de Arte ,,Sabin PĂUȚA” din orașul natal, cu masterat la Facultatea de Artă și Design din Timișoara și la Academia de Artă Valand, Universitatea din Göteborg, secția Fotografie. Practica ei artistică este de cele mai multe ori colaborativă și încorporează o dimensiune performativă. Inplicată social, subiectele care o precupă sunt mobilitatea în relație cu realitatea geopolitică și modul în care subiectivitatea este determinată de condițiile socio-economice în care trăim. Metoda – performativă – se bazează pe cercetare interdisciplinară, artista lucrând predominant cu text, sunet, video și fotografie. În expoziția de față Ioana COJOCARIU cartografiază munca domestică și realitatea emoțională a femeilor din familia sa, precum și relația cu limba maternă și spațiul identitar creat la intersecția dintre generații.