Banatica

Your Content Goes Here

Momentul genezei revistei Banatica se plaseaza în anul 1971. A fost o perioada de deschidere pentru cercetarea stiintifica muzeala, pentru ca în aceeasi vreme au aparut reviste la muzeele din Timisoara, Oradea si la altele. Se relua astfel în România o mai veche traditie si, pe de-alta parte, cercetarea stiintifica în muzeele românesti îmbraca o forma institutionalizata, promovata prin intermediul anuarelor editate. Revista Banatica, din anul 1971, de-a lungul întregii perioade comuniste si pâna la momentul actual, si-a pastrat formatul si numele, cu o aparitie regulata si permanenta de-a lungul celor patru decenii, ceea ce confera publicatiei respectabilitate.

Istoria recenta a provinciei a fost abordata printr-o angulatie diferita în cele doua momente ale aparitiei publicatiei, demarcate de anul 1989. Regasim teme legate de colectivizarea Banatului, de nationalizarea industriei, rezistenta anticomunista, deportarea în Baragan ori a etnicilor germani în URSS (Banatica, 16/2, 2003, p. 371-394; 303-328; Banatica, 18, 2008, p. 459-464; 465-491; Banatica, 20/2, 2010, p. 297-304). Interferente ale ideologiei în scrisul istoric, un limbaj specific, au ocupat un spatiu restrâns si în perioada cenzurii ideologice.

Evolutia scrisului istoric din Banat, pendularea între identitatile nationale si multiculturalismul provinciei nu au lipsit din abordarile promovate de revista Banatica.

Aparitia permanenta timp de patru decenii, pastrarea unui anumit format si a numelui revistei, promovarea consecventa a identitatii istorice a provinciei confera, în opinia noastra, un loc binemeritat între periodicele de istorie ale Banatului.